Akrabalarini Kader Secer,Arkadaslarini Sen Secersin !
|
|
Akrabalarini Kader Secer,Arkadaslarini Sen Secersin !
Konumuza baslik yaptigim akrabalar ve arkadaslar secimi hayatimizin akisi icerisinde oldukca onemli bir yer tutar.
Aklimiz ermeye basladiktan itibaren etrafimizda surekli gormeye alistigimiz yada gormedigimiz halde sadece isimlerini duyupta tanimadigimiz akrabalarimiz vardir. Bunlara ne denilmesi gerekiyorsa; anne baba, abi, abla, kardes, hala, teyze, amca dayi gibi isimlerle onlara oylece hitap ederiz. Bu yakinlarimizi bizim secmemiz gibi bir sansimiz olamaz. Buna mukabil degistirebilme sansinada sahip degiliz. Ornegin; ben babami begenmedim, yada dayimi sevmedim degistirmek istiyorum, baska anne, baba yada dayi, amca almak edinmek istiyorum deme sansimiz yoktur. Cunku uzak yakin butun akrabalarimizi bize kader secmistir kadere ve kazaya imanimiz geregi buna razi olmak mecburiyetindeyiz.
Ancak esimizi, dostumuzu ve arkadas cevremizi secme yetkisi ve tecihi cuz'i iradeyle bize verilmistir. Onlari secmekte ise bizler serbestiz. Istedigimizi secer kendimize es yada arkadas ediniriz veyahutta secmekten vaz gecebiliriz.
Oyleyse kendimize sececegimiz es yada arkadasa cok dikkat etmek mecburuyetindeyiz. Cunku sececegimiz es, cocuklarimiza annelik yada babalik yapacaklardir.Dolayisiyla cocugumuza rast gele bir anne yada baba secme luksunu kendimizde goremeyiz. Gonul sevdi aldim iste diyerek oldu bittilerle yapilan bir secim, insanin basina iflah olmayacak yaralar, def edilemeyecek belalar acarda son pismanlikta fayda vermez.
Arkadas secimide aynen boyledir. Insanin hayatina, yon verilmesi noktasinda, arkadas kadar daha etkili bir baska onemli unsur bilmiyorum. Burada zaman zaman Turk mahkumlarina yonelik yaptigimiz hapishane ziyaretleri esnasinda, oradaki mahkumlarin tamamamina yakinindan hep su sozleri duydum. Aaah sorma(!) beni arkadaslarim bu hale getirdi. Ben cok iyi bir insandim ama beraber oldugum arkadaslarima uydumda bu hallere dustum diyenlerin sayisi inanilmaz derecede yuksek oldugunu tesbit ettim. Bu da gosteriyorki arkadas etkisi insan hayatinda cok fazla bir oneme sahiptir.
Siz siz olun sectiginiz arkadasinizda ve es adayinda arayacaginiz ilk ozellik islam ahlaki ve terbiyesi olsun. Ve her seyden oncede bes vakit namaz ehli olmali. Cunku bes vakit namaz kilan insan mukemmel insandir. Tabiki kildigi namazin suurunda ise boyledir. Islamin bir cok emrini yasayabilirsiniz ama gunde bes vakit namaz kilmak cok guc bir seydir onu her kes yapamaz. Yapabilen ise saygi deger insandir. Allah'u teala ayeti kerimede: "Namaz ,sahibini kotuluklerden korur buyuruyor"
Arakadas konusunda Efendimiz (sav) : " Kisi arkadasinin dini (yolu) uzeredir, arkadasinizi secerken cok dikkat edin" buyurmaktadir. Bu hadis isiginda soylede guzel bir soz vardir."Soyle arkadasini soyleyim seni"diye......
Ozellikle arkadas secimi noktasinda ebeveynlere cok buyuk gorevler dusmektedir. Cocuklarimizin arkadas seciminden haberdarmiyiz? Onlarin sectigi arkadaslarin kim oldugunu biliyormuyuz?
Arkadaslari, cocugumuzu ne tur yerlere goturuyor takip ediyormuyuz? Yoksa git basimdanda nere gidersen git deyipte "oglan gitti bayira kizi Allah kayira" vurdum duymazligi ve aymazligi icerisinde hareket edip cocuklarimizi kendi ellerimizlemi katlediyoruz?
Burada su sozumuzu yineleyelim "Akrabalarinizi kader secer,arkadaslarinizi siz secersiniz.”
Selam ve dua ile
|